Tjörnkakor 
         

ca 10-15 kakor
 

2 pkt jäst
2 liter mjölk Hälften kan vara vatten
50 g smält smör el margarin
1 påse brödkryddor
1 dl strösocker
2 tsk salt
2 msk hjortronsalt
3 st ägg
1,5 dl sirap
10 dl rågsikt
Ca 3-4 liter mjöl


Smula ner jästen I degbunken.
Värm mjölken till 37 grader.Häll Smör alt margarin
Rör ut jästen I en del av degspadet blanda med detta och kryddorna.Rör I socker salt och sirap och blanda ner mjölsorterna Rör så lite som möjligt degen får inte bi seg:

Låt degen vila ca 10 minuter.
Tag sedan ut ämnen (bullar)
15-20 st låt dessa jäsa ca 15 minuter.
Kavla ut kakor med kruskavel picka kakan och in I ugnen
Direkt och grädda dom tills de är gyllenbruna.

Smaklig spis.
Ugn 275-300 g


Tjörneplättar
goda att servera med Grädde och björnbärssylt

ca 10-15 stycken

3 st ägg                      
3 dl mjöl
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
½ Tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Dela äggen gulor för sig och vitor för sig.
Vispa gulorna med mjöl mjölk vatten salt och bakpulver.
Vispa vitorna till hårt skum vänd ner detta I den tjocka smeten gör plättar I plättjärn eller rundlar I vanlig stekpanna detta är också ett bra recept till Våfflor


 
Våfflor



325g smör
½ Liter grädde
5 ägg
1 tsk salt
7½dl mjöl
½ Msk bakpulver
2,5 dl vatten



Smält smöret och låt det svalna, vispa äggen med mjöl och vattten grädde salt bakpulver blanda I smöret.

Stek och njut med sylt o grädde

 

 


 

Lasange med kålrot
4 port

Det här behövs: 
Skiva kålroten i 1/2 cm tjocka
skivor och koka dem i saltat vatten
ca 5 min.

Gör så här:

Skiva kålroten i 1/2 cm tjocka
skivor och koka dem i saltat vatten
ca 5 min.

Köttfärssåsen:
Skala och hacka löken.
Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Fräs lök och köttfärs under
omrörning. Tillsätt tomater och
tomatpuré och buljongtärning, kryddor
och ev pressad vitlök.
Koka under lock på svag värme
ca 20 min.

Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av
mjölken i en kastrull. Tillsätt resten

av mjölken och fettet. Koka upp
under omrörning och koka 3-5 min.
Rör ner 1,5 dl av osten och smaka
av med salt.

Bred ut hälften av ostsåsen på ett
ugnssäkert fat ca 20x30 cm. Varva
kålrot som läggs omlott i tre lager
med köttfärssåsen i de två mellersta
lagren. Bred ut resten av ostsåsen
överst. Strö över resten av osten.
Gratinera mitt i ugnen 225 grader i
15-20 minuter.

 

 

 

 

 

Rödbetstzatziki

Detta behövs:


300 g rödbetor
Vatten
3 dl mild naturell  Yoghurt
eller 1,5 dl gräddfil
eller 1,5  dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar


GÖR SÅ HÄR:

Borsta rödbetorna Koka dem nätt och jämnt mjuka,
späda ca 15 min.
Gnid bort skalet på de varma rödbetorna under rinnande kallt vatten. Låt kallna.


Llåt yoghurten rinna av i en bryggtratt med kaffelfilter ca 30 minuter
Gräddfil och matlagningsyoghurt kan användas direkt.


Smaksätt Yoghurten eller kräddfilen med pressad vitlök salt och peppar.


Skär rödbetorna i klyftor och vänd ner dem i såsen .
Servera till grillat kött korv eller fisk.