Grosam
Start Om oss Produkter Kontakta oss
Produkter
 
 

Gul lök och rödlök står uppe på lyckorna i långa, vackra rader. Göran böjer sig på knä och börjar vant rensa ogräs runt de späda lökplantorna. Den luckra jorden gör att arbetet går snabbt och lätt.

– Det är roligt att jobba häruppe. Det är lugn och ro, ingen stress, säger Göran Samuelsson.

 

Göran Samuelsson odlar flera sorters potatis på ägorna, från den tidiga sorten Rocket till de senare blå Kongo, Maris Bard och mandelpotatis. Det svåraste med en ekologisk odling är att hålla ogräset borta,

 

men för Göran har det aldrig funnits något alternativ.
   
Nej, usch, jag vägrar använda bekämpningsmedel. Det är inte bra för miljön och så skulle det vara alldeles för enkelt. Då skulle det inte vara lika roligt, säger han.

 

Potatisåret börjar på våren då sättpotatisen ska förgros. Sättpotatisen får ligga i lådor och grodda sig. Ju mer potatisen grott, ju snabbare kommer blasten upp när den sätts ut. Detta är av avgörande betydelse i kampen mot bladmögel.

– Har inte blasten hunnit växa ut ordentligt om bladmöglet angriper, vissnar hela plantan ner och potatisknölarna stannar i växten.

Efter ungefär fem veckors förgroning sätter Göran ut potatisen i landet. Nu gäller det att hålla undan ogräset och när plantorna kommer igång att kupa upp jorden ordentligt runt dem. För om potatisen som börjat gro får ljus på sig blir den grön och oätlig.

 

På sommaren njuter han av färskpotatisen från de egna odlingarna tillsammans med morötter, lök och sallat. I växthuset har han gurka och lite tomater till husbehov.

– Det är obeskrivligt gott och en go´ känsla att veta att det är odlat utan gifter, säger han, och slänger ut en näve hönsgödsel till gurkorna.