Grosam
Start Om oss Produkter Kontakta oss
Om oss
 
 

En vandring runt ägorna visar att gården rymmer så mycket mer än vad som syns från vägen. På vindlande stigar går vi upp i bergen, bland humleblomster, smörblommor, tjärblomster och rödklöver. Här går det bara att ta sig fram till fots, eller med traktor. För det är en idyll häruppe i bergen. Med skogen, bergen, lyckorna, blommorna och fågelsången. Här lekte Göran som barn i bergen och i sin barndoms marker har han sedan dröjt sig kvar för att odla marken han ärvt från sin farfar och far.

 

Uppe i bergen ligger lyckorna. Lyckor, det heter så, är överblivna bitar åkerjord som begränsas av skog eller hagmarker. I några av lyckorna växer lök och potatis. Andra står i träda och väntar på att gröngödslas, vilket betyder att Göran sår någon näringsrik växt som får vissna och sedan plöjas ner för att ge näring åt nästa års potatis- eller lökskörd. Dessutom försvinner ogräset på köpet.

– Om inte marken får vila sig blir den utarmad så det gäller att förvalta jorden väl. Jag ska så in lupiner eller rödklöver här. Så får mina bin tillgång till fler blommor också.

 

Potatisen har odlats här på gården sedan Görans farfars tid. På den tiden försörjde gården en hel familj. Görans pappa hade åtta mjölkkor, några höns, lite havre och hö, potatis och jordgubbar. Han minns hur han som barn fick följa med ut i sommarhagarna och mjölka korna. Odlandet började redan när han som femåring fick en egen rad med jordgubbar.

– Jag fick en skylt med mitt namn på och var väldigt stolt över att det var mina alldeles egna plantor.

Tillsammans med sin bror var han alltid med föräldrarna ute på Klädesholmen och sålde ägg, potatis, och jordgubbar.

 

 I dag kallar Göran sig hobbyodlare med potatis, lök, grönsaker och fruktträd. Det är inget han kan försörja sig på, det gör han som snickare, men det är i grönsakslanden han har sin själ.